Zistilo sa, že sója obsahuje aspoň 5 zložiek, ktoré zabraňujú rakovine. Štúdie ukazujú, že sója znižuje hladinu "zlého" cholesterolu (LDL). Pochybnosti s jej konzumáciou však vznikajú v súvislosti s hladinou aluminia v sóji , čo sa dáva do súvislosti s Alzheimerovou chorobou.
Pozor! Nie každá sója je rovnaká. Je veľký rozdiel medzi celou sójou a sójovým oddeleným proteínom (časť sóje), v čom spočíva zásadný rozdiel. Tieto izolované časti sóje prechádzajú mnohými chemickými úpravami, čím sa pridávajú nitráty (škodlivé látky) finálnemu produktu. Nitráty sú problémom, keďže sa o nich vie, že sú potencionálne karciogénne. Takáto sója, ktorá už viac nepripomína originálnu sóju sa využíva širokospektrálne a vyrábajú sa z nej aj potraviny pre deti a niektoré druhy sójového mlieka. Je teda zásadný rozdiel medzi tradičnou sójou, ako sa konzumuje v Číne a Japonsku a sójou používanou v západoeurópskej strave. Ďalšou problematickou záležitosťou je geneticky modifikovaná sója. Až 60 percent spracovávaných potravín obsahuje takúto sóju, avšak väčšinou vo forme proteínovo izolovanej (nie celú sóju).
Máme teda jesť sóju?
Áno, sójové produkty sú zdravé, ale iba v ich tradičnej forme ako napríklad miso, tofu a organické sójové mlieko. Konzumácia takejto sóje má rýchly pozitívny efekt na zdravie, zvlášť počas menopauzy u žien. Sója redukuje návaly spojené s menopauzou a vedci poukazujú, že napomáha k ľahkému priebehu menštruačného cyklu.
Ale pozor, sója často vyvoláva intoleranciu, hlavne však u ľudí, ktorí majú precitlivelosť na iné potraviny. U ľudí s intoleranciou na mlieko a produkty z mlieka je pravdepodobnosť, že sa im postupne vyvinie aj intolerancia na sóju. Treba sóju konzumovať v rozumnej miere a jesť ju varenú v priemyselne neupravovanej podobe.
Bezmliečna strava (milk and dairy free)
www.potrintol.meu.zoznam.sk
sobota 23. mája 2009
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára