piatok 10. júla 2009

Candida albicans a potravinová intolerancia/neznášanlivosť

Všade okolo nás je mnoho druhov candidy. Dve z nich však ovplyvňujú ľudí do značnej miery. Sú to Candida albicans a Candida tropicalis. V tomto článku budeme hovoriť o Candide albicans. Chorobný proces, ktorý spôsobuje jej nadmerný výskyt u človeka sa nazýva chronická slizničná candidóza - mococutaneous candidiasis (angl.).

Candida albicans je kvasinka, ktorá sa nachádza u všetkých ľudí. Normálne sa vyskytuje na pokožke, vo vagíne, v slizniciach gastrointestinálneho traktu a v horných dýchacích cestách. Tieto kvasinky sú kontrolované prirodzenou bakteriálnou flórou a imunitným systémom. Ak niečo zničí normálnu flóru a imunitný systém je oslabený a neúčinný, kvasinky sa premnožia, čo vyústi do chronických infekcií.

Tieto kvasinkové kolónie uvoľňujú metabolické produkty a toxíny, ktoré môžu byť absorbované do krvného obehu, a tým zapríčiňovať rôzne symptómy, vrátane letargie, chronickej hnačky, zápchy, astmy, bolesti hlavy a ťažkých depresií. Symptómy môžu byť také nepríjemné, že môžu človeka vyradiť z činnosti alebo iba mierne, v podobe nedostatočného trávenia a záhy.

Akýkoľvek symptóm je možný a akýkoľvek organizmus môže byť napadnutý. Candida je skutočný "chameleón". Mnoho pacientov s vážnymi (kvasinkovými) problémami nikdy nepovedali všetky svoje symptómy jednému lekárovi, a to zo strachu, že budú označení za neurotikov alebo hypochondrov.

Hoci sa candida často považuje za malú infekciu slizníc, pokožky a nechtov, jej premnoženie nie je jednoduchým problémom. Používanie antibiotík zabíja normálnu bakteriálnu flóru a dovoľuje candide prerastať, rozšíriť sa, a tak sa stať chronickou črevnou infekciou. Toto je narastajúci problém v dobe, keď sa predpisuje čoraz viac antibiotík. Taktiež mäso často obsahuje antibiotiká, ktoré sa tam dostanú počas chovu zvierat. Nízky obsah žalúdočných kyselín taktiež posilňuje rozmnoženie candidy.

Užívanie tabletiek na reguláciu počatia, kortikoidy, steroidy a nesteroidné protizápalové lieky zapríčiňujú hormonálnu nestabilitu v tele, čo taktiež dovoľuje candide hojne sa premnožiť. Chemikálie produkované kvasinkami napádajú imunitný systém a keď sa ten oslabí, candida sa rozšíri a napáda nové tkanivá. Potlačený imunitný sysém spôsobuje napuchanie slizníc, mikroorganizmy sa množia a rozvíjajú sa infekcie - nosové, krčné, prínosové, ušné, prieduškové, močové, vaginálne a ďalšie. Keď sa takéto infekcie rozvinú, pacienti opäť dostávajú antibiotiká, čo podporuje ďalší nárast kvasiniek. Zdravotné problémy budú pokračovať až dovtedy, kým sa tento cyklus nepreruší ozajstným liečením (proti kvasinkám).



Najbežnejším miestom pre množenie candidy je tráviaci trakt, preto strava ovplyvňuje kvasinkovú infekciu. Strava s nadbytkom rafinovaných alebo jednoduchých carbohydrátov a nekvalitná strava prispieva k premnoženiu candidy. Jedlá s vysokým obsahom plesne alebo kvasníc, ako napríklad chlieb, pivovarské kvasnice, pivo, syr, huby, tiež prispievajú k ďalším problémom súvisiacim s nárastom candidy. Výsledkom je spomalenie produkcie niektorých hormónov ako thyroid, adrenalin, estrogén, progesterón alebo testosterón. Celý endokrinný systém potom pracuje veľmi slabo.


Candida albigans produkuje škodlivé látky (napr. etanol), ktoré ľudský metabolizmus nevie spracovať. Keď sa naakumulujú, následkom môže byť slabá pamäť, zlá koncentrácia alebo slabomyseľnosť. Tieto škodlivé chemické látky tiež narúšajú funkciu bunkovej membrány a menia proteínovú syntézu. Je to tiež istý alkoholový produkt, ktorý zapríčiňuje stavy podobné opilosti.

Candida albigans je veľmi komplexným organizmom. Uvoľňuje 79 (doposiaľ známych) toxínov, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ľudský organizmus. Keď sa nelieči, chronická candidová infekcia a jej premnoženie môžu veľmi oslabiť organizmus, takže je viac náchylný na choroby.

Candida má normálne okrúhly hubovitý tvar, hoci môže tiež mať invazívnejšiu formu s výbežkami nazývanými mycelia. Tieto myceliálne výbežky môžu preniknúť do sliznice tráviaceho traktu, pretože hľadajú potravu. Túto myceliálnu formu je oveľa ťažšie vyhubiť.

Ženy, muži i deti môžu mať candidiasis. Keďže ženy majú zložitejší hormonálny systém, candidiasis sa vyskytuje oveľa častejšie u žien, a to s vážnejšími dôsledkami. Deti to postihuje v prípade, že konzumujú nekvalitné jedlo, nadbytok cukru alebo brali veľké množstvo antibiotík.

Candidové symptómy môžeme zaradiť do týchto 3 hlavných skupín:

1. symptómy črevnom a močovom trakte, vaginálne afty, menštruačné ťažkosti, problémy s bruchom ako nafukovanie, zápcha, hnačka, plynatosť, problémy s prostatou, zápaly hrtana, žalúdočnej steny, hrubého čreva, močového mechúra, atletická noha a kožné ťažkosti.

2. Alergické prejavy zahrňujú astmu, migrény, bolesti hlavy, zápaly priedušiek, sennú nádchu, bolesti uší, žihľavku veľmi silnú precitlivelosť na chemikálie a potravinovú intoleranciu/neznášanlivosť, ako aj myalgickú encefalitídu.

3.Emočné a mentálne problémy zahŕňajú vážne depresie, zmätenie, extrémnu dráždivosť, ustráchanosť, výpadky pamäti, neschopnosť koncentrovať sa, stratu súdnosti, ospalosť, nespavosť, letargiu a stratu sebavedomia.

Premnoženie candidy má udajne vplyv na neplodnosť žien. Novonarodenci môžu byť nakazené candidou albicans už pri samotnom pôrode matky, ktorá mala kvasinkovú vaginálnu infekciu.

Candida veľmi vážne ovplyvňuje trávenie a absorbciu živín z tráviaceho traktu a neliečená infekcia môže viesť k stavom podvýživy. Tiež narúša absorbciu vitamínov a funkciu magnézia.

Liečenie candidiasis spočíva v redukcii kvasiniek v tkanivách tela, a to v prirodzenom posilňovaní organizmu, aby nedošlo k premnoženiu candidy.

Candidových infekcie sú dlhotrvajúce a tvrdošijné, preto liečenie musí byť dôsledné a dostatočne dlhé, aby sa predišlo opätovným symptómom. Mali by byť brané do úvahy všetky aspekty candidovej infekcie . Tu sa nič nedá urýchliť. Dĺžka liečenie je rôzna u každého pacienta: liečenie musí byť kontinuitné, až kým je isté, že sa podarilo candidu držať pod kontrolou. Zvládnutie candidy nemá okamžitý vplyv na imunitný a hormonálny systém. Zistilo sa, že to u človeka trvá približne 2-3 roky, aby sa vybudoval proti infekciám candidy albicans odolný imunitný systém . Každý jednotlivec je jedinečný, preto aj liečebné postupy musia byť ušité na mieru.
Dôvera v liečebný program sa stáva rozhodujúcim faktorom, ktorý podmieňuje rýchlosť, akou sa podarí candidiasis dostať pod kontrolu.

Existuje niekoľko spôsobov liečby, avšak ich kombinácia je zvyčajne oveľa efektívnejšia. Všetky oblasti by sa mali brať do úvahy simultánne.

Treba sa vyhýbať:

1. kvasniciam, plesniam a hubám v akejkoľvek podobe.

2. mastným kyselinám s fungicidným základom

3. antibiotikám, steroidom a nesteroidným protizápalovým liekom

4. tabletkám na reguláciu počatia a hormónom, obzvlásť progesterónu

5. plesniam v životnom prostredí doma i v práci

6. chemikáliám v životnom prostredí do takej miery ako sa to dá za účelom zníženia zaťaženia na imunitný systém.

7. Používať preparáty Lactobacillus acidophilus. Bakteriálne kolónie musia byť znovu nahradené v sliznici tráviaceho traktu.

8. Liečiť každé ochorenie.

9. Konzumovať nasledujúce výživné látky: proteíny, komplexné carbohydráty, predovšetkým nenasýtené tuky a oleje, vitamíny a minerálne látky, cesnak a prvosienkový olej.

10. Užívať čínske homeopatické prípravky.

11. Dopĺňať výživné látky a enzýmy, ktoré podporia správnu funkciu tráviaceho, imunitného a endokrinného systému.

Máte skúsenosti s Candidou albicans? Napíšte nám! potrintol@gmail.com

Typické príznaky potravinovej intolerancie

Ako bojovať proti candide stravou?

www.potrintol.meu.zoznam.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára