sobota 4. júla 2009

Problém nadváhy ako dôsledok potravinovej intolerancie

Nové poznatky z oblasti potravinovej intolerancie dokazujú, že priberenie na váhe nezávisí čisto od kalórií, ktoré človek prijme v strave a energetickým výdajom. Takéto jednostranné vyhlásenia sú čisto diletantské a povrchné. Možno táto teória čiastočne platí u zdravých ľudí. Keby celý mechanizmus bol taký jednoduchý, na svete by nebolo obéznych alebo prinajmenšom ľudí s nadváhou. Veď kto by chcel mať kilá navyše? Že toto povrchné tvrdenie naplatí jednoznačne , dosvedčujú i fakty. Mnoho ľudí s nadváhou nedokáže natrvalo schudnúť pri zníženom prijme kalórií, ani pri väčšej fyzickej aktivite. Naopak, sú ľudia, ktorí obľubujú sladkosti, hodne sa najedia, nevyvíjajú zvláštnu fyzickú aktivitu a pritom nepriberú ani gram. Títo nechápu tých druhých a tí druhí závidia tým prvým. Dve rôzne svety. "Jedz menej, aby si schudol," hovorí chudý silnému. "Nechápem, ako môžeš zjesť toľko a hlavne sladkostí a ostať pritom štíhly," hovorí silný chudému. A v tom je ten háčik. Často počujeme: " To je genetika!" Áno, genetika to je, ale kde je pes zakopaný? Prečo si ani obézna lekárka nevie poradiť sama so sebou? Keby tvrdenia o prijme a výdaji kalórii boli pravdivé, iste by si vedela so sebou poradiť. Komerčné spoločnosti veľmi radi využívajú túto nevedomosť ľudí s nadváhou. Podsúvajú im tabletky na schudnutie, fitnes centrá, kurzy na znižovanie nadváhy, ako aj zaručene nízkokalorické produkty. Kto sa stará o to, ako si s Vami genetika zahrala? Čo presne Vám je? Pokiaľ je možné z Vás vydolovať peniaze, dovtedy sa Vám budú podsúvať všakovaké receptúry na znižovanie hmotnosti.


Skôr než začnete obviňovať seba, že jete príliš veľa, že máte stále hlad, že máte málo pohybu, že sa o seba nestaráte, skúste sa zamyslieť nad tým, či váš problém s nadváhou nemôže súvisieť s potravinovou intoleranciou. Nemusíte o tom vedieť, ale jednoducho váš organizmus nemusí spracovávať všetky potraviny práve preto, že nemáte potrebné enzýmy. Nedajte sa oklamať, keď vám lekári predpíšu nejaké enzýmy. Je to iba strieľanie naslepo - Pankreolan, Kreon, Panagrol, či iné tabletky...? Pokiaľ stále konzumujete potraviny, ktoré vám škodia, je to iba bludný kruh, z ktorého sa navymotáte, nehovoriac o vedľajších účinkoch. Veľmi dobre si prezrite kapitolu tohto blogu Typické príznaky potravinovej intolerancie. Trpíte niektorými príznakmi? Ak áno, je viac ako pravdepodobné, že sa vaše problémy s nadváhou spájajú s niektorými potravinami. A pritom tieto vôbec nemusia byť kalorické.

Vynechaním problematickej potraviny zo svojho jedálnička sa vám upraví zdravotný stav, nepotrebujete viac kupovať lieky a začnete chudnúť úplne prirodzene . Vynechanie problematikej potraviny je podmienkou k úspechu. Prečítajte si Môj príbeh.

Čítajte: Gluténová intolerancia

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára