štvrtok 9. júla 2009

Pšeničná intolerancia a ďalšie skutočnosti

Čo máme vedieť o pšeničnej intolerancii?

Mnohí lekári na Slovensku s ňou vôbec nerátajú, akokeby neexistovala.

V Anglicku sa napríklad robia mnohé výskumy, kde sa presne špecifikuje rozdiel medzi intoleranciou na glutén a intoleranciou na pšenicu. V obchodoch si môžete kúpiť nielen výrobky bez gluténu pre celiatikov, ale aj výrobky označené wheat-free, čo znamená výrobky neobsahujúce pšenicu. Je to veľmi dobre pre tých ľudí, ktorí nemajú celiakiu, ale trpia neznášanlivosťou na pšenicu.

Takmer všetci ľudia, ktorí majú intoleranciu na pšenicu, majú aj nejaký iný druh potravinovej intolerancie - na mlieko, na kvasnice/huby, na glutén alebo na fruktózu.


Symptómy sú často rovnaké a navzájom sa prekrývajú, takže je ich ťažko identifikovať.

Podľa subjektívnych príznakov môže človek usudzovať, že má iba intoleranciu na pšenicu, avšak môže to byť zároveň intolerancia na fruktózu, glutén (zahrňujúca aj intoleranciu na pšenicu), mliečne produkty alebo huby/kvasnice.

Je omnoho jednoduchšie zistiť alergiu na pšenicu alebo inú potravinu, nakoľko sa symptómy prejavia takmer okamžite alebo krátko po konzumácii potravín. Pri intolerancii však nastáva reakcia omnoho neskôr, niekedy až o tri dni. Keďže nemá bezprostrednú reakciu na potravinu okamžite, má dojem, že tá potravina mu neškodí, a teda môže ju naďalej konzumovať. Toto spôsobuje napríklad chronický exém, migrénu, nafukovanie, kašeľ, nádchu, bolesti uší, atď.

Typické príznaky potravinovej intolerancie.
Gluténová intolerancia

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára