pondelok 22. decembra 2008

Intolerancia na mlieko a mliečne výrobky

Intolerancia na mlieko a mliečne výrobky patrí medzi najbežnejšie a najzáludnejšie potravinové intolerancie. Kým niektorí ľudia cítia priamu súvislosť medzi konzumovaním mliečnych produktov a svojim trávením, je množstvo ľudí, ktorí si túto neznášanlivosť neuvedomujú, nakoľko sa nežiaduce prejavy neprejavujú bezprostredne po požití mliečnej stravy, ale s časovým odstupom niekoľkých hodín až dní a prejavujú sa veľmi rafinovane. Prejavy môžu byť rôzneho charakteru, a preto sú často prehliadané i lekármi, nakoľko sa maskujú vo forme iných základných chorobných prejavov. Môže ísť o hnačku, kožné ekzémy, migrénu, bolesti kĺbov, plynatosť, nadúvanie a celý rad ďalších závažných ochorení .

Ako často sa vyskytuje intolerancia na mlieko a mliečne produkty?
Posledné výskumy ukazujú, že až ¾ obyvateľstva má problémy s trávením laktózy. Dá sa povedať, že takmer 75% obyvateľstva trpí na neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov do určitej miery. Iba 3% ľudí trpia na alergiu na kazeín, mliečny proteín. Zvyčajne sa to zistí u malých detí, no u dospelých tento problém ostáva zväčša nepovšimnutý. Napriek tomu, že mlieko a mliečne produkty vyvoláva precitlivelosť tráviaceho traktu a zažívacie problémy u miliónov ľudí, množstvo potravín a liekov obsahujú nejaké mliečne komponenty. Príznaky intolerancie na mlieko a mliečne výrobky sú rôzne. Laktóza väčšinou spôsobuje zažívacie problémy ako hnačku, zvracanie, nafukovanie, plynatosť a malabsorbciu. Kazeín spôsobuje svrbenie pokožky, zažívacie, ale aj dýchacie problémy. Pre podobné príznaky sa môže dokonca laktózová intolerancia popliecť s fruktózovou intoleranciou. Laktózová intolerancia sa výrazne stupňuje s vekom.
Ak sú vaši predkovia zo severnej Európy (napríklad zo Škandinávie), tak pravdepodobnosť, že máte intoleranciu na laktózu v nejakej miere, je 25%. Ak vaši predkovia nepochádzajú z tejto časti Európy, tak je pravdepodobnosť omnoho väčšia, a to až 75%. Zdravotný stav ľudí s neznášanlivosťou na laktózu sa radikálne zlepší po vysadení mlieka a mliečnych výrobkov.

Info: Eliminačná strava a potravinový test
potrintol@gmail.com

Sama som na komplet nemliečnej strave mnoho mesiacov a môj stav sa radikálne zlepšil a bolesti ustúpili.
Peggy

Pozri
Bezmliečna strava (milk and dairy free)
Typické prejavy potravinovej intolerancie

Nafukovanie a plynatosť
Môj príbeh

Lekári vo všeobecnosti tomuto problému nevenujú pozornosť a chýba všestranné verejné povedomie o škodlivosti mlieka a mliečnych výrobkov na ľudský organizmus.

Čítajte viac:
http://www.notmilk.com/kradjian.html

Nie je ani v záujme farmaceutických firiem a potravinárskeho priemyslu, aby pravdivo informovali o škodlivosti mliečnych produktov, nakoľko ide o veľký biznis.

Eliminačná strava je najlepší spôsob ako zistíte, či nemáte intoleranciu na laktózu alebo na niektorú mliečnu bielkovinu. Ak máte niektoré typické príznaky potravinovej intolerancie, skúste na 2 týždne vylúčiť zo stravy všetko mliečne. Uvidíte ako na to váš organizmus zareaguje. V prípade, že ide o tento typ potravinovej intolerancie, vaše príznaky sa zmiernia alebo stratia úplne. Nič za to nedáte. Potom pochopíte, že zbytočne platíte v obchode za "jed" ktorý váš organizmus nenapĺňa energiou, ale oberá vás o sily a zdravie, a tiež aj o peniaze. Musíte preto začať čítať obaly na potravinách, aby ste sa ubezpečili, či daná potravina obsahuje alebo neobsahuje mliečnu zložku.

Jediný spôsob ako dostať intoleranciu na laktózu a kazeín pod kontrolu a užívať si zdravia je prísne sa vyhýbať mliečnej strave v každej forme. Človek musí byť naozaj veľmi ostražitý a starostlivo sledovať zloženia potravín, ktoré dostať kúpiť v obchodoch. Treba STRIKTNE vylúčiť všetky potraviny obsahujúce mliečnu zložku a akejkoľvek forme. V reštauráciách, jedálňach a bufetoch je to prakticky nemožné, a tak sa treba vyhýbať stravovaniu v takýchto zariadeniach alebo si zabezpečiť zaručene nemliečnu stravu. Možno sa to bude zo začiatku zdať zložité, ale dá sa na to zvyknúť ľahko za pár dní, pričom vaše zdravie sa vám za to odvďačí. Iná liečba na intoleranciu mliečneho cukru a bielkovín nie je! Treba si navyknúť žiť bez mlieka a mliečnych produktov ako aj potravín obsahujúcich mliečnu zložku! Prakticky je to veľmi jednoduché. Tým, že budete dopĺňať chýbajúce potraviny inými novými potravinami, ktoré môžete konzumovať bez ohrozenia vášho zdravia, obohatíte nie len svoj jedálniček, ale doplníte a dodáte telu chýbajúce minerály a vitamíny. Vápnik (kalcium) je možné doplniť napríklad zvýšenou konzumáciou sézamu, strukovín, maku a pod.
Prečo by ste mali vyhadzovať peniaze za "jed", ktorý vás postupne zabíja a vážne ohrozuje vaše zdravie?
Viac sa dočítate:
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=35

KALCIUM
Okrem toho, že mliečne komponenty dodávajú jedlu chuť, naozaj obsahujú aj isté množstvo kalcia, avšak kalcium z takýchto potravín je ťažko absorbovateľné. Treba dávať tiež pozor na nízkotučné mliečne výrobky, ktoré môžu obsahovať vyššiu dávku laktózy a zapríčiniť tak u senzibilných a starších ľudí vážne zažívacie problémy. Treba naopak hľadať také potraviny, z ktorých sa kalcium ľahšie absorbuje, napr. zelená zelenina, strukoviny, ryby, pomarančový džús.


OSTEOPORÓZA
Je zaujímavé si všimnúť, že ľudia z Ázie nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky vôbec alebo iba v minimálnom množstve a netrpia nedostatkom kalcia. Možno s tým súvisí aj nízka hladina ich cholesterolu a menej časté srdcové choroby. Posledné svetové klinické štúdie ukázali, že konzumovaním mliečnych potravín v doporučenej miere sa nevytvára spoľahlivá prevencia proti osteoporóze.

Viac sa dozviete zo zahraničného zdroja:
http://www.foodintol.com/dairy.asp

Potraviny, ktoré obsahujú nejaký mliečny komponent:

všetky druhy mliek,

maslo, masť, nátierky, bryndza, tvaroh

šunky, salámy, párky,

chlieb, pečivo,

keksy, múčniky, zákusky

syry

srvátka, cmar, kefír, sušené mlieko

Pozor na lieky!! Väčšina z nich obsahuje mliečnu zložku - laktózu!! Preto pozorne čítajte príbalové letáky!

Info: Potravinové testy a eliminačná strava
potrintol@gmail.com

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára