sobota 15. novembra 2008

Môj príbeh

Stalo sa vám niekedy, že nastal zlom vo vašom živote a zrazu ste sa na veci začali pozerať úplne z iného zorného uhla? Mne sa to stalo, a preto by som sa rada podeliť s touto skúsenosťou s inými, a to hlavne preto, aby som pomohla ľuďom, ktorí možno zažívajú podobný osud a trápenia ako som mala ja celé roky a potrebujú sa zorientovať. Prečítajte si môj príbeh:


Od malička som trpela mnohými nepríjemnými zdravotnými problémami. V ranom detstve to boli hlavne chronické nádchy, angíny, zápaly priedušiek, pľúc, pobrušnice, záchvatový kašeľ, veľká únava a spavosť. Od puberty si pamätám chronicky upchaté nosné dutiny, v dospelosti som mala 3 operácie prínosových dutín, meningitídu spôsobenú chronickými sínusitídami, dva sponnánne potraty, chronické bronchitídy neskôr sa pridružili nervové poruchy, chronická porucha spánku, nekontrolovateľné priberanie na váhe, tráviace potiaže, dráždivosť centrálneho nervového systému, silné opuchy nôh, zápaly periférnych nervov, nepretržité bolesti tkanív tela, zdurené lymfatické uzliny, silné a nepretržité bolesti kĺbov, opuchy a chronické zápaly kĺbov, strata pohyblivosti (chodila som už s barlami), búšenie srdca, závraty a depresie. Lekári liečili tieto choroby parciálne a predpisovali mi rôzne antibiotiká, lieky proti bolesti a zápalom. V poslednom období mi nepomáhali nijaké lieky proti bolesti a zápalu a mala som silné a nepríjemné bolesti celé mesiace, vo dne i v noci, hlavne počas odpočinku. Užívala som na predpis nespočetne veľa tabletiek a kupovala voľnopredajné lieky a masti, no nič mi nepomáhalo, až vyšetrením s využitím metódy alternatívnej medicíny sa prišlo na to, že trpím mnohonásobnou potravinovou intoleranciou na tieto potraviny: pšenica, mlieko kravské, ovčie, kozie, úplne všetky mliečne výrobky pre neznášanlivosť mliečnych bielkovín a laktózy, kuracie mäso, zemiaky, karfiol, brokolicu, kečup, jablko, banán, kiwi, broskyňu, mak, arašidy, ocot, alkohol, pečienku, papriku, sorbitol a sacharin.


Dozvedela som sa tiež, že moje telo trpí chronickou podvýživou, lebo sa mu nedostáva dosť živín z nespracovaných potravín, a preto ten úbohý zdravotný stav a obezita z ukladania tukových zásob. Začalo mi dochádzať, prečo som bola od detstva stále hladná, napriek prijmu potravín. Po tomto poznaní som prestala brať všetky lieky a problematické potraviny som zo stravy úplne vylúčila a nahradila som ich inými potravinami. Eliminačná strava urobila zázrak v mojom živote! Už do týždňa sa mi stratili dlhoročné bolesti v tele, upravil sa mi spánok a zlepšila sa mi termoregulácia tela, do mesiaca som začala chodiť bez barlí, začala som cítiť životnú energiu a schudla som 6 kg a o ďalší mesiac som zdolávala schody ako zdravý človek a hmotnosť sa mi znížila o ďalšie dve kilá. Nasledujúce mesiace som opäť prirodzene zhodila ďalšie kilá bez redukčnej diéty. Najväčším zázrakom bolo pre mňa zistenie, že počas tohto obdobia som nebola nikdy hladná a nemala som ten nutkavý pocit jesť, ktorý som tak dôverne poznala z celého môjho života. Život sa mi zmenil od základov, no musím povedať, že nanajvýš pozitívne. Teraz, keď omylom zjem niečo nesprávne, pripomína mi to moju mizériu z predošlých rokov, všetky tie vyhodené peniaze na lieky, operácie a terapie, ktoré k ničomu neviedli a doktorov, ktorí sa na mňa pozerali s pohŕdaním, že ich stále otravujem a mám nadváhu.


Uvedomila som si, že lekári vo všeobecnosti tak zarážajúco málo rozumejú a chcú rozumieť potravinovej intolerancii!! Zákonite sa toto nedostáva do povedomia širokej verejnosti a k tým ľuďom, ktorým by sa dalo úplne ľahko pomôcť. Potravinová intolerancia je skutočne vážny problém a vyžaduje si vážnosť celej lekárskej spoločnosti a verejných inštitúcií. Takto som žila takmer päťdesiat rokov!


Je zaujímavé, že zdravotnícka legislatíva a starostlivosť u nás vôbec nepočíta s tým, že existujú pacienti s mnohonásobnou potravinovou neznášanlivosťou. Nepočíta s tým, že sú tu ľudia (okrem celiatikov), ktorí si nemôžu kúpiť len tak chlieb, pečivo, cestoviny, mlieko, syry, nátierky, zemiaky, jogurty, salámy, šunku, atď. aby sa nasýtili a bolo im to na úžitok. Nemôžu si zájsť do reštaurácie na jedlo alebo si len tak kúpiť zmrzlinu. Prax je taká, že keď niet diagnostiky, tak niet diagózy a potom nie je ani pacient. Zdravotné poisťovne majú menej práce. V tom je celý háčik a problém. Čo s tým? Ako žiť s mnohonásobnou potravinovou intoleranciou? Ako zohnať ozajstnú potravu pre svoje telo a prostriedky na stravu? Ako pracovať a študovať a pritom si denne zháňať potraviny, ktoré neškodia a pripravovať si stále vlastné jedlo? Ako získať pomoc? Existuje spôsob, ktorým by bolo možné presvedčiť lekárske a vedecké autority, že je tu problém, ktorý treba riešiť?


Keď som sa dozvedela, že potravinová intolerancia môže byť dedičná, dala som potravinové testy urobiť aj mojej dvadsaťročnej dcére, ktorá od malička trpela dráždivosťou, nespavosťou, hyperaktivitou, nesústredenosťou a hlavne od puberty začala neúmerne priberať, sťažovala sa na úporné bolesti hlavy, bolesti ucha, mala koliky, hnačky, zápchy, bolesti tkanív, a kĺbov na rukách a nohách a v poslednom období sa sťažovala na veľkú chronickú únavu hraničiacu s depresiou, zmenou nálad a letargiou. Ani obvodná pani doktorka a ani špecialisti nevedeli zistiť, v čom spočíva dcérin problém. Až vyšetrením, a to formou alternatívnej medicíny, sme dospeli k zaujímavému poznaniu. Dedičnosť! Dcéra po mne zdedila intoleranciu na pšenicu, mlieko a mliečne výrobky v plnej intenzite, tiež na zemiaky, jablko, banán, kiwi, broskyňu, arašidy, mak, pečienku, hydinu, karfiol, brokolicu a až na malé rozdiely sa náš potencionálne možný jedálniček pri porovnávaní zhodoval. Úvodná eliminačná diéta priniesla žiaduci výsledok, pomalý ústup bolestí, úbytok hmotnosti a postupné zlepšovanie stavu. Hoci dcérine dominantné chorobné symptómy boli iné ako moje, podstata celého nášho problému tkvela v takmer rovnakých dedičných predispozíciách.
Peggy

Typické príznaky potravinovej intolerancie

www.potrintol.meu.zoznam.sk

2 komentáre:

  1. Dobrý deň, po prečítaní tohto článku mam potrebu Vám poďakovať zaň. Mám podobný problém. Len neviem na kono sa obrátiť ohľadne aleternatívnej medicíny. Sisa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den,
    mam podobne skusenosti, dokonca intoleranciu na takmer navlas rovnake potraviny. Diagnostiku vykonava v Kosiciach MUDr. Petrovics na Masiarskej ulici, nie je ale hradena zo zdravotneho poistenia. Neviem si vsak predstavit lepsie investovane peniaze, ked si spocitate vsetky tie naklady na lieky...
    D.

    OdpovedaťOdstrániť