pondelok 29. decembra 2008

Nafukovanie a plynatosť

Trápi vás nafukovanie, plynatosť a tlaky v bruchu a črevách po jedle? Sú neznesiteľné a zapáchajúce? Obmedzujú vás spoločensky? Musíte brať lieky? Nepomáhajú vám dostatočne lieky?

Zapáchajúce vetry, neprimeraný tlak a nafukovanie sú známkou nedostatočne spracovaných potravín - potravinovej intolerancie. Normálna plynatosť nezapácha a odchádza bez problémov a naopak, nepríjemná a neprimeraná plynatosť definuje potravinovú intoleranciu, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Schopnosť stráviť alebo nestráviť potraviny sa podáva v génoch.
Keď máte problém s plynatosťou a nafukovaním, pozorujte svoje deti, či nezdedili nežiadúce predispozície, aby sa v neskoršom veku vyhli vážnym zdravotným problémom prameniacim z neliečenej potravinovej intolerancie.
Nafukovanie znamená, že ľudský organizmus nedokáže riadne stráviť niektoré protraviny a premeniť ich na živiny.V zdravom tele sú biochemické reakcie v rovnováhe a potraviny sa vztrebávajú vyvážene v prospech organizmu, avšak v prípade, že sa telo nedokáže vysporiadať s nejakou potravinou dochádza k narušeniu rovnováhy.
Niektoré chemické reakcie sa spomaľujú a vznikajú toxické plyny sprevádzané nafukovaním, teplom, tlakom a k ďalším prejavom.
Nepríjemná plynatosť je známkou neukončeného tráviaceho procesu.
Niektorým ľuďom jednoducho chýbajú tráviace enzýmy na štiepenie niektorých druhov potravín, čo zdedili v génoch po svojich predkoch.

Pozri
Typické prejavy potravinovej intolerancie
Eliminačná diéta

www.potrintol.meu.zoznam.sk

piatok 26. decembra 2008

Precitlivelosť na obilniny/pšenicu

Nakoľko precitlivelosť na obilniny/pšenicu vyvoláva syndróm „deravého“ tenkého čreva, redukovanie obilnín/pšenice v strave človeka nie je dostatočné riešenie.
Obilný/pšeničný glutén ničí stenu tenkého čreva, a tak umožňuje toxínom, baktériám a kvasinkám preniknúť do krvného obehu a rozšíriť sa po celom tele. Imunitný systém sa má na pozore a „bije„ na poplach. Symptómy (ako napríklad bolesť hlavy, sínusitída, hnačka, zápcha, chronická únava, kožné problémy a pod.) nezmiznú ani po obmedzení obilnín/pšenice v strave.
Typické príznaky potravinovej intolerancie
Spontánny potrat a potravinová intolerancia


Tieto symptómy sú v skutočnosti signály, ktoré by sa nemali ignorovať.

Zredukovanie pšeničných prípadne všetkých obilninových potravín nie je dostačujúce a je nutné sa týmto potravinám úplne vyhnúť v závislosti od typu intolerancie.


Rôzne zdroje udávajú tieto typy gluténových intolerancií:

Celiakia – intolerancia na glutén v obilninách

http://www.celiakia.sk/


NCGI – neceliatická gluténová intolerancia

http://www.foodreactions.org/gluten/testing_negative.html

http://www.avianweb.com/wheatallergies.html


Intolerancia na pšenicu
http://potrintol.blogspot.com/2009/07/psenicna-intolerancia-dalsie.html

http://www.wrongdiagnosis.com/w/wheat_intolerance/symptoms.htm


Info potraviny: http://www.bezgluten.sk/
www.potrintol.meu.zoznam.sk

Gluténová intolerancia

Intoleranciu na glutén môžeme rozdeliť na:

a) celiatickú gluténovú intoleranciu - celiakiu a

b) neceliatickú gluténovú intoleranciu (NCGI).

Celiakia sa zisťuje vyšetreniami z krvi a biopsiou tenkého čreva na gastroenterológii. Pacienti s potvrdenou celiakiou sa musia vyhýbať všetkým obilným potravinám a postupovať podľa odporučenia gastroenterológa, prípadne iných špecialistov.

Horšie sú na tom ľudia s neceliatickou gluténovou intoleranciou, ktorým sa oficiálne u gastroenterológa nepotvrdila celiakia, avšak majú neznášanlivosť na glutén s typickými prejami, napr. kolísanie hmotnosti, črevné problémy, migrény a pod. Títo nemajú žiadnu lekársku podporu a sú hodení napospas vlastnému skúmaniu a liečeniu. Osobne poznám mnoho ľudí, ktorí sú dobrovoľne na celiatickej strave. Hoci im oficiálne z nejakého dôvodu nebola diagnostikovaná celiakia, obilniny zo svojho jedálnička úplne vylúčili. Títo ľudia sú však často zmätení, lebo nemajú oficiálnu podporu. Poslaním tohto blogu je práve zamerať sa na túto cieľovú skupinu ľudí. To, že sa u nich oficiálne nepotvrdila celiakia ešte neznamená, že nemajú gluténovú intoleranciu. Testy na celiakiu sú nastavené určitým spôsobom a nie sú nastavené tak, aby diagnostikovali každého človeka, ktorý má gluténovú intoleranciu. Hraničné hodnoty a subhraničné hodnoty pri vyšetreniach celiakie sa neberú do úvahy a pacient je považovaný za "zdravého", hoci svedectvá obrovského počtu ľudí z celého sveta nesporne potvrdzujú, že je to veľký omyl ľudstva, lebo dôsledky požívania obilnín u týchto ľudí sú evidentné a zdravie poškodzujúce. Som osobne presvedčená, že čas ukáže tento omyl.

Ľuďom s neceliatickou gluténovou intoleranciou by sa malo venovať viac pozornosti, či už v zmysle patričnej informovanosti alebo primeranej lekárskej starostlivosti. To isté platí aj o pšeničnej intolerancii, hoci tu je trochu iný problém. Ľudia so pšeničnou intoleranciou zvyčajne dobre znášajú iné obilniny, avšak problematická je u nich pšenica ako taká (nie glutén ako taký). Testy na celiakiu skúmajú iba intoleranciu na glutén a poškodenie tenkého čreva, takže nemôžu zákonite odhaliť podstatu veci súvisiacu so pšeničnou intoleranciou, kde ide o neschopnosť ľudského organizmu stráviť ju a premeniť na živiny. Naopak ľudia so pšeničnou intoleranciou môžu mať rôzne príznaky, ktoré sú popisované v iných článkoch tohto blogu.

Viac sa dočítate:
Hlad a potravinová intolerancia
Pšeničná intolerancia a ďalšie skutočnosti
Sponnány potrat a potravinová intolerancia
Hlad a potravinová intolerancia
Bolesti kĺbov a potravinová intolerancia

www.potrintol.meu.zoznam.sk

pondelok 22. decembra 2008

Druhy potravinovej intolerancie

Pojem potravinová intolerancia je v podstate široký a zahŕňa v sebe rôzne typy intolerancií .

Sú zdroje (viď http://www.foodintol.com/) , ktoré potravinovú neznášanlivosť v zásade rozdeľujú do týchto hlavných ketegórií, a to:

a) intolerancia na mlieko a mliečne výrobky

b) intolerancia na glutén

c) intolerancia na pšenicu

d) intolerancia na fruktózu

e) intolerancia na huby, kvasnice


Iné zdroje okrem intolerancie na glutén a mliečne bielkoviny alebo mliečny cukor uvádzajú aj intoleranciu na glutamán sodný (viď napr. http://www.foodintoleranceawareness.org/)

V podstate nech je delenie akékoľvek, ide v zásade o neznášanlivosť na rôzne potraviny, ktoré môže byť u každého jedinca iné. Základná neznášanlivosť, pokiaľ je neliečená, môže vyvolať neznášanlivosť aj na iné typy potravín. Mnohopočetná potravinová neznášanlivosť je nakumulovaná neliečená potravinová intolerancia prameniaca z pôvodného "vinníka" - potraviny, ktorú z dôvodou dedičnosti alebo iných metabolických porúch nedokázal organizmus správne rozložiť a prijať ako potravinu na získanie živín a energie potrebnej pre telo. Mnohopočetná potravinová intolerancia prináša svojim "obetiam" hodne utrpenia, bolestí, vyčerpania a zníženie kvality života. Zlé je to najmä vtedy, keď títo ľudia (a ani ich lekári) netušia, že v zásade príčinou všetkého utrpenia je potravinová intolerancia. Jej neodhalením, neurčením "vinníka" - potraviny, ktorá človeku škodí a jej nevylúčením zo stravného jedálnička, sa problémy naďalej kumulujú, vyhrocujú a organizmus takto postihnutého človeka očividne chradne.

Prečtajte si Môj príbeh

www.potrintol.meu.zoznam.sk

Intolerancia na mlieko a mliečne výrobky

Intolerancia na mlieko a mliečne výrobky patrí medzi najbežnejšie a najzáludnejšie potravinové intolerancie. Kým niektorí ľudia cítia priamu súvislosť medzi konzumovaním mliečnych produktov a svojim trávením, je množstvo ľudí, ktorí si túto neznášanlivosť neuvedomujú, nakoľko sa nežiaduce prejavy neprejavujú bezprostredne po požití mliečnej stravy, ale s časovým odstupom niekoľkých hodín až dní a prejavujú sa veľmi rafinovane. Prejavy môžu byť rôzneho charakteru, a preto sú často prehliadané i lekármi, nakoľko sa maskujú vo forme iných základných chorobných prejavov. Môže ísť o hnačku, kožné ekzémy, migrénu, bolesti kĺbov, plynatosť, nadúvanie a celý rad ďalších závažných ochorení .

Ako často sa vyskytuje intolerancia na mlieko a mliečne produkty?
Posledné výskumy ukazujú, že až ¾ obyvateľstva má problémy s trávením laktózy. Dá sa povedať, že takmer 75% obyvateľstva trpí na neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov do určitej miery. Iba 3% ľudí trpia na alergiu na kazeín, mliečny proteín. Zvyčajne sa to zistí u malých detí, no u dospelých tento problém ostáva zväčša nepovšimnutý. Napriek tomu, že mlieko a mliečne produkty vyvoláva precitlivelosť tráviaceho traktu a zažívacie problémy u miliónov ľudí, množstvo potravín a liekov obsahujú nejaké mliečne komponenty. Príznaky intolerancie na mlieko a mliečne výrobky sú rôzne. Laktóza väčšinou spôsobuje zažívacie problémy ako hnačku, zvracanie, nafukovanie, plynatosť a malabsorbciu. Kazeín spôsobuje svrbenie pokožky, zažívacie, ale aj dýchacie problémy. Pre podobné príznaky sa môže dokonca laktózová intolerancia popliecť s fruktózovou intoleranciou. Laktózová intolerancia sa výrazne stupňuje s vekom.
Ak sú vaši predkovia zo severnej Európy (napríklad zo Škandinávie), tak pravdepodobnosť, že máte intoleranciu na laktózu v nejakej miere, je 25%. Ak vaši predkovia nepochádzajú z tejto časti Európy, tak je pravdepodobnosť omnoho väčšia, a to až 75%. Zdravotný stav ľudí s neznášanlivosťou na laktózu sa radikálne zlepší po vysadení mlieka a mliečnych výrobkov.

Info: Eliminačná strava a potravinový test
potrintol@gmail.com

Sama som na komplet nemliečnej strave mnoho mesiacov a môj stav sa radikálne zlepšil a bolesti ustúpili.
Peggy

Pozri
Bezmliečna strava (milk and dairy free)
Typické prejavy potravinovej intolerancie

Nafukovanie a plynatosť
Môj príbeh

Lekári vo všeobecnosti tomuto problému nevenujú pozornosť a chýba všestranné verejné povedomie o škodlivosti mlieka a mliečnych výrobkov na ľudský organizmus.

Čítajte viac:
http://www.notmilk.com/kradjian.html

Nie je ani v záujme farmaceutických firiem a potravinárskeho priemyslu, aby pravdivo informovali o škodlivosti mliečnych produktov, nakoľko ide o veľký biznis.

Eliminačná strava je najlepší spôsob ako zistíte, či nemáte intoleranciu na laktózu alebo na niektorú mliečnu bielkovinu. Ak máte niektoré typické príznaky potravinovej intolerancie, skúste na 2 týždne vylúčiť zo stravy všetko mliečne. Uvidíte ako na to váš organizmus zareaguje. V prípade, že ide o tento typ potravinovej intolerancie, vaše príznaky sa zmiernia alebo stratia úplne. Nič za to nedáte. Potom pochopíte, že zbytočne platíte v obchode za "jed" ktorý váš organizmus nenapĺňa energiou, ale oberá vás o sily a zdravie, a tiež aj o peniaze. Musíte preto začať čítať obaly na potravinách, aby ste sa ubezpečili, či daná potravina obsahuje alebo neobsahuje mliečnu zložku.

Jediný spôsob ako dostať intoleranciu na laktózu a kazeín pod kontrolu a užívať si zdravia je prísne sa vyhýbať mliečnej strave v každej forme. Človek musí byť naozaj veľmi ostražitý a starostlivo sledovať zloženia potravín, ktoré dostať kúpiť v obchodoch. Treba STRIKTNE vylúčiť všetky potraviny obsahujúce mliečnu zložku a akejkoľvek forme. V reštauráciách, jedálňach a bufetoch je to prakticky nemožné, a tak sa treba vyhýbať stravovaniu v takýchto zariadeniach alebo si zabezpečiť zaručene nemliečnu stravu. Možno sa to bude zo začiatku zdať zložité, ale dá sa na to zvyknúť ľahko za pár dní, pričom vaše zdravie sa vám za to odvďačí. Iná liečba na intoleranciu mliečneho cukru a bielkovín nie je! Treba si navyknúť žiť bez mlieka a mliečnych produktov ako aj potravín obsahujúcich mliečnu zložku! Prakticky je to veľmi jednoduché. Tým, že budete dopĺňať chýbajúce potraviny inými novými potravinami, ktoré môžete konzumovať bez ohrozenia vášho zdravia, obohatíte nie len svoj jedálniček, ale doplníte a dodáte telu chýbajúce minerály a vitamíny. Vápnik (kalcium) je možné doplniť napríklad zvýšenou konzumáciou sézamu, strukovín, maku a pod.
Prečo by ste mali vyhadzovať peniaze za "jed", ktorý vás postupne zabíja a vážne ohrozuje vaše zdravie?
Viac sa dočítate:
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=35

KALCIUM
Okrem toho, že mliečne komponenty dodávajú jedlu chuť, naozaj obsahujú aj isté množstvo kalcia, avšak kalcium z takýchto potravín je ťažko absorbovateľné. Treba dávať tiež pozor na nízkotučné mliečne výrobky, ktoré môžu obsahovať vyššiu dávku laktózy a zapríčiniť tak u senzibilných a starších ľudí vážne zažívacie problémy. Treba naopak hľadať také potraviny, z ktorých sa kalcium ľahšie absorbuje, napr. zelená zelenina, strukoviny, ryby, pomarančový džús.


OSTEOPORÓZA
Je zaujímavé si všimnúť, že ľudia z Ázie nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky vôbec alebo iba v minimálnom množstve a netrpia nedostatkom kalcia. Možno s tým súvisí aj nízka hladina ich cholesterolu a menej časté srdcové choroby. Posledné svetové klinické štúdie ukázali, že konzumovaním mliečnych potravín v doporučenej miere sa nevytvára spoľahlivá prevencia proti osteoporóze.

Viac sa dozviete zo zahraničného zdroja:
http://www.foodintol.com/dairy.asp

Potraviny, ktoré obsahujú nejaký mliečny komponent:

všetky druhy mliek,

maslo, masť, nátierky, bryndza, tvaroh

šunky, salámy, párky,

chlieb, pečivo,

keksy, múčniky, zákusky

syry

srvátka, cmar, kefír, sušené mlieko

Pozor na lieky!! Väčšina z nich obsahuje mliečnu zložku - laktózu!! Preto pozorne čítajte príbalové letáky!

Info: Potravinové testy a eliminačná strava
potrintol@gmail.com

www.potrintol.meu.zoznam.sk

štvrtok 11. decembra 2008

Sínusitída, astma, zápaly uší a potravinová intolerancia

Trpíte zápalmi prínosových dutín (sínusitídami)? Máte často upchaté nostné dierky a ťažko dýchate? Ľahko chytíte infekciu horných dýchacích ciest? Mávate astmatický kašeľ? Mávate opakované zápaly uší? Bolieva vás hlava? Mávate dlhodobo zvýšené teploty? Cítite sa veľmi unavene?

Ak tieto problémy u vás pretrvávajú napriek klasickej liečbe alebo sa neustále vracajú, je veľmi pravdepodobné, že vo vašom prípade ide o potravinovú intoleranciu. Potraviny, ktoré vaše telo nevie pozitívne využiť, škodia vášmu zdraviu. Pozrite si Typické príznaky potravinovej intolerancie . Nasadením eliminačnej diéty a vyradením "kritických" potravín z vášho jedálnička sa vaše problémy stratia. Zároveň sa posilní imunita vášho organizmu a začnete sa cítiť omnoho lepšie.
Prečítajte si Môj príbeh .
Candida albicans

Pomôžeme vám zistiť, o akú neznášanlivosť sa jedná vo vašom prípade. Ak sa chcete dozvedieť viac, pošlite nám mail:
potrintol@gmail.com

www.potrintol.meu.zoznam.sk

štvrtok 4. decembra 2008

Obeť potravinovej intolerancie?

Trpíte potravinovou intoleranciou? Cítite sa osamotení a bezradní, lebo neviete, čo máte robiť? Nemôžete jesť niektoré potraviny, lebo sa po nich necítite dobre? Alebo ste sa práve dozvedeli, že nemôžete jesť potraviny, ktoré jedávate bežne a tvoria základ vašej stravy? Máte pocit, že lekári vám nevedia dobre poradiť alebo nevedia poradiť vôbec? Nezaberajú vám bežné lieky alebo ich účinok je slabý a krátkodobý? Vaše bolesti a nežiadúce prejavy sa opäť vracajú? Pri vyšetreniach vám nič nezistili, ale máte niekoľko typických príznakov potravinovej intolerancie? Pozri
Typické príznaky potravinovej intolerancie.
Nafukovanie a plynatosť
Potravinová intolerancia - kontroverzná oblasť medicíny

Cieľom tohto blogu je oslovovať a združovať ľudí podobného osudu a poskytovať im informácie a odpovede na otázky, na ktoré dlho nikto nevedel dať odpoveď. Potravinová intolerancia je v súčasnej dobe vážny problém a hlboko zasahuje do psychiky jednotlivca i celých rodín. Tým, že sa v tejto problematike lekári vo všeobecnosti nevyznajú a nevenujú sa jej dostatočne, ostávajú pacienti odsúdení na to, aby sami hľadali, študovali, pátrali a vymieňali si poznatky. Toto uvedomenie sa nedostáva dostatočne do povedomia širokej verejnosti, a tak je veľmi veľa ľudí trpiacich, a to úplne zbytočne, lebo pomoc je veľmi jednoduchá.
Pozri Eliminačná strava?

Problémom je zlý mediálny tok. Postihnutí ľudia trpia nie len fyzicky, ale aj psychicky, a to preto, že nenachádzajú odpovede na svoj osobný zdravotný problém. Neexistujú účinné slovenské HELP CENTRÁ, ktoré by pomáhali eliminovať traumy jednotlivcov v tejto oblasti. Nezáujem a nepochopenie okolia, či už kolegov alebo lekárov, trpiacich ľudí frustruje natoľko, že v týchto prípadoch to má priamy účinok na ich psychiku, čo sa zákonite odráža v ich pracovnom živote, a aj v rodine. Často ani členovia rodiny nemajú pochopenie pre zlý zdravotný stav blízkeho človeka, čo často vyúsťuje do jeho depresívnych stavov a straty chuti do života.

Táto stránka POTRINTOLu ponúka pomoc v spoločestve ľudí, ktorí vedia, o čo ide.

www.potrintol.meu.zoznam.sk